Joan N. Garcia Nieto
Joan N. Garcia Nieto

Joan N. García-Nieto París. Barcelona, 1929 – Cornellà de Llobregat, 1994. Sociòleg i jesuïta. Nascut en el si d’una família burgesa fundadora de la Banca Riva i García, ingressà en la Companyia de Jesús, en la qual es va llicenciar en Filosofia. Tot seguit, es va desplaçar a Bilbao per graduar-se en Ciències Econòmiques i Socials a la Universitat de Deusto. A Dublín, Irlanda, va fer Teologia i es va ordenar sacerdot. L’any 1961 va completar la seva formació amb l’assoliment del Diploma en Industrial Relations de la London School of Economics. En tornar a Barcelona, es va incorporar com a professor de l’Escola Superior d’Administració i Direcció d’Empreses (ESADE), on va crear l’Institut d’Estudis Laborals (IEL).

A partir de l’any 1964, compaginà les seves tasques d’investigació i docència amb el ministeri pastoral en una parròquia obrera de Cornellà de Llobregat i també amb una intensa activitat política i sindical. Intervingué en la creació de les Comissions Obreres del Baix Llobregat, milità en el Partit Socialista Unificat de Catalunya i, juntament amb Alfons Carles Comín, fundà Cristians pel Socialisme. Durant aquests anys fou professor de sociologia del treball a l’Institut Catòlic d’Estudis Socials de Barcelona (ICESB), a l’Escuela de Mandos Intermedios (EMI), a l’Escola Sindical Primer de Maig i a l’Escola de Formació Social del Baix Llobregat, entre d’altres.

En els anys vuitanta, es va apartar de la primera línia política i sindical i es va dedicar intensament a la tasca de donar suport a persones en risc d’exclusió social des de la Coordinadora Contra la Marginació de Cornellà de Llobregat. L’any 1990 va participar en la creació de la Fundació Utopia amb l’objectiu de difondre el seu projecte d’una nova societat. A la seva mort, l’any 1994, la Fundació Utopia va prendre el seu nom i va passar a anomenar-se Fundació Utopia – Joan N. García-Nieto.